El cèlebre actor de Hollywood Robin Williams ha mort aquest dilluns als 63 anys al seu domicili del nord de Califòrnia en circumstàncies que apunten a la hipòtesi del suïcidi per asfíxia com a causa més probable, segons les autoritats del comtat de Marin.
Williams, guanyador d'un Oscar per 'El indomable Will Hunting' (1997), "lluitava contra una severa depressió últimament", ha informat la seva portaveu, Mara BuxBaum, en un comunicat. "És una tràgica i sobtada pèrdua", ha afegit BuxBaum.
L'actor havia estat treballant intensament aquest any i al juliol va decidir ingressar durant diverses setmanes en un centre de rehabilitació a Minnesota "per precaució", va dir llavors la seva representant.La seva dona, Susan Schneider, ha dit que té "el cor destrossat" per l'adéu del seu marit i "millor amic" i ha demanat que sigui recordat no per la seva mort, sinó "pels incomptables moments de rialles i alegria que va fer passar a milions (de persones)".
Cocaïna i alcohol
Williams tenia un llarg historial d'abusos de cocaïna i alcohol que es remuntaven al principi de la dècada del 1980 i, encara que va mantenir a ratlla les seves addiccions durant anys, va recaure el 2006.
Williams va ser vist per última vegada amb vida diumenge cap a les 22.00 hora local (7.00 de dilluns a Espanya) a casa seva, a Tiburon, a l'àrea de la badia de San Francisco, i no va ser fins l'endemà a les 11.55 del matí (19.55 a Espanya) que els serveis d'emergència van ser alertats del seu estat.
Els metges d'urgència van arribar al domicili a penes cinc minuts després de l'avís i van trobar Williams inconscient i sense respiració. La defunció de l'artista es va certificar gairebé immediatament, a les 12.02 hora local (21.02 a Espanya).
Les autoritats han obert una investigació per aclarir els fets i els primers indicis assenyalen un possible suïcidi per asfíxia, si bé l'oficina de l'agutzil del comtat de Marin no ha revelat més detalls. Aquest dimarts es faran l'examen forense i altres proves toxicològiques al cadàver.
Oscar per 'El indomable Will Hunting'
Williams, que va néixer a Chicago el 21 de juliol del 1951, va iniciar la seva carrera interpretativa amb un paper petit a la sèrie 'Happy Days' el 1974 i va debutar en el cine el 1980 amb 'Popeye', si bé no es va fer famós fins a la segona meitat de la dècada del 1980.
La seva primera candidatura a l'Oscar va arribar de la mà de 'Good Morning, Vietnam' el 1988, quan va disputar l'estatueta d'actor protagonista, la mateixa a què tornaria a optar el 1990 i el 1992 per 'El club dels poetes morts' i 'El rei pescador'. El guardó va ser seu el 1998 per 'El indomable Will Hunting', encara que en la categoria de millor actor de repartiment.
Williams va aconseguir a més quatre Globus d'Or interpretatius i dos d'honorífics, així com un parell de premis Emmy de televisió.
Aquest any havia estrenat la comèdia 'The angriest man in Brooklyn' i el drama 'Boulevard', i encara tenia dos films més pendents de sortir a la cartellera el 2014: 'Merry Friggin' Christmas' i la tercera part de 'Night at the museum'.
Tres matrimonis
L'actor havia tornat a la petita pantalla el 2013 amb una comèdia titulada 'The crazy ones', que després d'una temporada en emissió va ser cancel·lada per la cadena CBS.
Williams va contraure matrimoni tres vegades, la primera el 1978 amb la ballarina Valerie Velardi, amb qui va tenir un fill, Zachary, i de qui es va separar el 1988.
Un any després es va casar amb Marsha Garces, amb qui va tenir dos fills (Zelda i Cody), si bé la seva relació va acabar en ruptura el 2008. El 2009 es va sotmetre a una operació cardíaca de la qual es va recuperar satisfactòriament i el 2011 donava el "sí vull" a Susan Schneider.
La seva filmografia inclou altres pel·lícules destacades, com 'Despertar' (1990), 'Hook' (1991), 'Aladdin' (1992), 'Señora Doubtfire' (1993), 'Jumanji' (1995), 'Patch Adams' (1998) i 'L'home bicentenari' (1999), entre altres.
ELPERIODICO