L'astrofísic valencià José Vicente Díaz Martínez, en canvi, no ha pogut superar l'entrevista personal de 15 minuts en anglès. "Pensava que podia passar", ha assenyalat Díaz, encara que reconeix que "era complicat" amb 650 candidats per al projecte, dels quals sols 100 podien passar. El llistat oficial amb els noms dels elegitsha sigut publicat aquest dilluns i està integrat per 50 dones i 50 homes, entre ells els dos espanyols, un físic i un tècnic d'energia solar.
En l'entrevista van respondre a preguntes tècniques sobre tecnologia i el planetaMart, i altres depersonals, com l'opinió de la seva família respecte de la seva implicació en el projecte, o la decisió que prendrien si els oferissin la possibilitat de tornar a casa als tres mesos d'arribar a Mart. Amb aquestes qüestions la fundació holandesa esperava trobar la "gent somiadora", amb actitud d'enfrontar-se a nous reptes, "decidida" i disposada a viatjar a un altre planeta.
Els candidats que no han sigut escollits tenen l'opció d'optar a una altra selecció per formar part d'un grup de reserva, encara que l'astrofísic valencià assegura que de moment "no té intencions d'aspirar" a aquestes proves. Ara mateix confessa que se sent "trist" i "cansat", després de portar des del 2013 involucrat i motivat amb aquest projecte.
'REALITY SHOW' A TRAVÉS DE TV
Ara comença la fase de selecció que serà retransmesa per televisió. En aquesta fase es podran veure els durs entrenaments a què se sotmetrà als candidats, entrenaments similars als de qualsevol astronauta professional.
El projecte "és viable tant de manera econòmica com logística, gràcies a la suma de proveïdors i experts en exploració de l'espai que ja existeixen", argumenta l'empresa a la web. "La idea és finançar el gruix del projecte amb la venda de drets de transmissió d'un 'reality show' que començarà a emetre's ja en l'etapa de selecció i que podria convertir-se en el principal esdeveniment mediàtic a escala global".
'Mars One' avalua el cost del primer vol al voltant dels 6.000 milions de dòlars. Després s'enviaran nous astronautes cada dos anys, amb un cost de 4.000 milions de dòlars per viatge, fins a arribar a formar la colònia de 25 humans.
A més asseguren que el cost seria significantment reduït al no haver-hi un viatge de tornada. Els elegits abandonaran per sempre la seva vida terrestre i passaran la resta de la seva vida al planeta vermell, una decisió que comporta els seus riscos tenint en compte que de moment el cos humà no pot tolerar la radiació existent aMart més de cinc anys. La companyia ha deixat molt clara aquesta idea des del principi als candidats, que accepten de bon grat les condicions imposades.
ELPERIODICO