Avui es confirma la teoria gravitacional d'Einstein
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2L4JG7agZyWFTl2CCM0h3NO0qPeT3fxt14eSidsfEQExBVhTV6jEnnwn00yUYcqEPzy46E-NPlD5dJ836SQ3QhATrNFATWaYoYSNpMmezGKyLv4OM6cHnN7TQG6KhuB57NE1h-VGh1WyX/s200/1455188033981.jpg)
Segons va proposar Einstein el 1915, les ones gravitacionals es formarien de resultes de l'acceleració d'objectes massius, com passa en alguns dels successos més violents de l'univers -explosions de supernoves i fusions de forats negres-. Aquestes ones es distorsionen en l'espai-temps i després es propaguen sense interaccionar amb res per tot l'espai a la velocitat de la llum.
L'expectació ve donada per la roda de premsa convocada avui per un grup de científics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i de la col·laboració científica LIGO (Observatori d'Interferometria Làser d'Ones Gravitacionals).
RECERCA DES DEL 2004
LIGO són les sigles d'un experiment internacional que des del 2004 busca detectar de manera directa aquestes ones. Concretament, LIGO està format per dos detectors idèntics i supersensibles, situats a Livingston (Louisiana) i Hanford (Washington), que recullen els petits moviments de l'espai-temps provocats per les ones gravitacionals que arriben a la Terra.
El comunicat de la convocatòria és breu i diu simplement que es presentarà un "informe de situació" de les investigacions, però tot apunta a una troballa important. Els rumors sobre que el grup LIGO ha detectat ones gravitacionals han estat circulant durant diversos mesos.
Cada detector de LIGO llança feixos de llum làser de quatre quilòmetres de llarg, que estan disposats en forma de L. Si una ona gravitacional passa a través del sistema detector, la distància recorreguda pel raig làser varia en una quantitat pràcticament imperceptible, milers de vegades menys que el diàmetre d'un nucli atòmic. Tot i així, l'engranatge del LIGO va ser concebut per ser capaç de recollir aquesta diferència.
Si LIGO ha detectat directament per primera vegada les ones gravitacionals, es pot obrir una nova era en l'astronomia i la cosmologia. "Com que les ones gravitacionals no interactuen amb la matèria (a diferència de la radiació electromagnètica), sinó que viatgen sense obstacles, ens poden donar una visió nítida de l'univers", escriuen els membres de l'equip de LIGO en la descripció del projecte.
"Porten la informació sobre els seus orígens, que està lliure de la distorsió o alteració soferta per la radiació electromagnètica a mesura que viatja a través de milions d'anys llum d'espai intergalàctic", afegeixen.
EL PERIODICO