Però a part de vaivens d'última hora, i del Sant Jordi latent, no sempre públic, de les escoles i les diverses iniciatives solidàries, i de l'oxigenant presència de les noves llibreries que han anat compensant dolorosos tancaments durant l'últim any, fa dies que els llibreters catalans tenen clares algunes coses. Una, que després d'un pèssim primer trimestre de vendes (el descens acumulat des del 2009 ja és del 35%) al màxim que poden aspirar és a repetir la facturació de l'any anterior, de 18,3 milions d'euros, però per sota dels 21 milions a què es va arribar abans de la crisi.
Una altra tendència que s'ha d'assenyalar: segons la fundació Fundacc, en els últims anys la compra de llibre en català, en lleuger ascens fins a arribar al 25% del total al llarg de l'any, viu un dia de glòria per Sant Jordi. Els rànquings separats de vendes en català i castellà, que inicialment servien per donar visibilitat al minoritari llibre en català, en els últims anys han ocultat el seu creixement, que avui podria arribar a una quota del 50% del mercat, alimentada també per una fluixa collita en castellà i una oferta excepcional, en canvi, en llengua catalana. Per a això, per primera vegada, els llibreters i Fundacc oferiran les dades de vendes de llibres en els dos idiomes.
EL RÀNQUING DE SANT JORDI / I quan es toca el tema de les xifres de vendes s'arriba a una eterna polèmica. Aquest any, una confusa roda de premsa va deixar la impressió que el 23 d'abril només es facilitarien les dades de Libridata, la xarxa de control d'estocs i vendes dels llibreters catalans (petites llibreries i la cadena Abacus) fins a la nit del dia 22. Finalment, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha aclarit que aquesta tarda oferirà un rànquing basat en els resultats de Libridata fins al 22 d'abril però completat amb trucades orientatives a llibreries (també les grans cadenes no incloses en aquest sistema) sobre les seves vendes fins al migdia. Això sí, fins al dia 24 només li comunicaran les vendes registrades en caixa durant el dia 23 i només el dia 28 s'oferirien dades completes una vegada tabulades les vendes a les parades instal·lades als carrers. Un sistema que convida a la prudència a l'hora de sentenciar, demà mateix, qui guanya el capítol.
DEBAT GREMIAL I CONFLICTE SINDICAL / Però a part del fet que milers de catalans viuran una festa i molts altres confiaran en el 23 d'abril com un baló d'oxigen, aquest any també recaurà l'atenció sobre una cimera politicoeditorial i un conflicte laboral. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es reunirà a la delegació del Govern amb els representants de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, el Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, que tenien demanada una trobada per seguir debatent sobre la llei de propietat intel·lectual, el saló Líber i l'IVA (encara que la idea d'aprofitar Sant Jordi per a aquesta foto de família no provingui precisament d'ells).
Mentrestant, la convocatòria de vaga a la FNAC (convocada pel sindicat CGT però no pel majoritari UGT) i la campanya a les xarxes perquè els escriptors la recolzessin no firmant a la llibreria del Triangle, va obtenir com a resultat una trentena de renúncies. Com les de Carmen Amoraga, Andreu Buenafuente, Risto Mejide, Jair Dominguez, Jaume Barberà, Eduard Voltas, David Castillo, Xavi Sarrià, Vicenç Pagès, Pau Vidal i Toni Albà.
ELPERIODICO