Els investigadors han afirmat aquest dijous que les mutacions aleatòries de l'ADN que s'acumulen en diverses parts del cos durant la divisió cel·lular normal són els culpables principals de molts tipus de càncer.
Els investigadors van estudiar 31 tipus de càncer i van descobrir que 22 d'ells, incloent-hi la leucèmia i el càncer de pàncrees, ossos, testicles, ovaris i cervell, es podrien explicar en gran mesura per aquestes mutacions aleatòries: bàsicament per la mala sort biològica.
Els altres nou tipus, entre ells el càncer colorectal, el càncer de pell conegut com a carcinoma de cèl·lules basals i el càncer pulmonar vinculat al consum de tabac, estaven més influenciats per factors genètics i ambientals, com a comportament de risc o exposició carcinògena.
SABER EL PERQUÈ
"Quan algú té càncer, vol saber de seguida per què", ha dit Bert Vogelstein, oncòleg de l'Hospital Universitari de Medicina Johns Hopkins, a Baltimore, que va dirigir l'estudi amb el biomatemàtic Cristian Tomasetti, també d'aquest mateix centre.
"Els agrada creure que hi ha una raó. I el motiu real en molts casos no és que un no es va comportar com calia o que es va exposar a alguna mala influència de l'ambient, sinó només perquè aquesta persona va tenir mala sort", ha dit. "És com perdre en la loteria", ha valorat.
Tomasetti ha manifestat que les mutacions perjudicials es produeixen "sense cap altra raó particular més que l'aleatorietat", perquè les cèl·lules mare de l'organisme es divideixen en diversos teixits.
Així, ha puntualitzat que l'estudi indica que canviar l'estil de vida i hàbits com el fumar per evitar el risc de càncer podrien ajudar a evitar certs tipus de la malaltia, però que per a altres no seria tan efectiu.
MÉS INVESTIGACIÓ
"És per això que hauríem de centrar més investigació i recursos a trobar maneres de detectar aquests càncers en etapes incipients i més curables", ha valorat Tomasetti.
Els investigadors van traçar la xifra acumulativa de les divisions al llarg de la vida en les cèl·lules mare d'un teixit determinat --per exemple en els pulmons o còlon-- i les van comparar amb el risc de càncer en la vida d'aquest teixit.
En termes generals, els teixits que passen per més divisions --incrementant d'aquesta manera la probabilitat mutacions aleatòries-- eren més propensos a tenir tumors.
L'estudi no va cobrir tots els tipus de càncer. Així, no es van considerar el càncer de mama ni el de pròstata perquè els investigadors no van poder determinar taxes confiables de divisió de les cèl·lules mare.
ELPERIODICO