Aquest misteri amb nom propi, "Lunar Farside Highlands", es remunta a 1959 quan la nau espacial soviètica Luna 3 va transmetre les primeres imatges del "costat fosc" de la Lluna. En aquell moment es va observar que la cara oculta de la Lluna no tenia "maries" però no es va poder respondre per quin motiu.
Ara, aquest grup d'investigadors creu haver trobat la resposta: la clau està en que en el moment de formació de la Lluna es va produir una diferència de temperatura entre les dues cares que es va mantenir durant força temps, el que explicaria que la formació de ambdues cares sigui tan dispar; bàsicament és una diferència en el gruix de l'escorça lunar.
"Poc després de l'impacte, la Terra i la Lluna estaven a molt alta temperatura; la Terra i el planeta que va topar no es van fondre només; parts d'ell es vaporizaron, creant un disc de roca, magma i vapor voltant de la Terra. La Terra i la Lluna semblaven enormes al cel de cadascuna quan es van formar ", afirma Arpita Roy, líder de l'estudi. La Lluna, en ser molt més petita que el nostre planeta, es va refredar amb més rapidesa; la Terra, per tant, va seguir emetent radiació contínua cap al mateix costat de la Lluna, el que hem anomenat la "cara oculta", d'aquí que les dues cares disposin d'una diferència tan palpable.
El treball ha estat publicat a la revista Astrophysical Journal Letters.
MUYINTERESANTE