3 d’oct. 2014

La robòtica quàntica fa realitat la ciència-ficció

Un dels robots humanoides exposats al museu de la ciència de Tòquio.La robòtica quàntica avança. Els científics intenten desenvolupar instruccions lògiques prou flexibles perquè els ordinadors siguin capaços d'aprendre per si mateixos i d'aquesta manera preveure amb més precisió. El 'quan tu hi vas jo en torno' serà possiblement el patró de 'pensament' cibernètic més usual en el futur de les relacions amb els humans, els pilars del pròxim robot humanoide s'estan construint. A imatge i semblança de l'ésser humà.
Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat d'Innsbruck (Àustria) publiquen un treball a la revista 'Physical Review X' en què auguren que la computació quàntica obre nous desenvolupaments en el camp de la robòtica i en aquells relacionats amb la intel·ligència artificial (IA). Per primera vegada, aquests científics han demostrat que les màquines quàntiques s'adapten a situacions on les clàssiques no acaben els processos d'aprenentatge i resposta. Aquests investigadors afirmen que les màquines quàntiques poden respondre de forma òptima i més ràpida a l'hora d'actuar davant l'entorn que les envolta, expliquen els experts de Sinc.

APOSTA DE GOOGLE I DE LA NASA

La denominada intel·ligència artificial quàntica ('Quantum AI') és un àmbit en què la companyia Google ha començat a invertir milions de dòlars mitjançant la creació d'un laboratori especialitzat en col·laboració amb la NASA. Davant l'envergadura dels patrocinadors, pocs dubten de l'èxit de les investigacions.
¿Però què és això de la robòtica quàntica? Es basa en arquitectures lògiques que utilitzen algoritmes més veloços i flexibles que els habituals, un esglaó revolucionari davant la lògica del 'if-then'. Els computadors quàntics de D-Wave Systems per a Google, per exemple, són sistemes que costen al voltant dels 10 o 15 milions de dòlars, utilitzen 512 qbits i són 3.600 vegades més ràpids que un computador convencional.

APLICACIONS QUÀNTIQUES

Aquesta monstruosa potència de càlcul es destina al desenvolupament d'aplicacions que permetran a Google serveis de recerca més efectius. La idea és que el sistema sigui capaç d'avançar-se als desitjos de l'usuari i oferir-li informació abans fins i tot que la demani. Això es pot fer a través de l'adaptació a l'usuari, el coneixement de l'historial, la posició geogràfica, informacions generades en el passat, l'acumulació dels patrons de comportament anteriors, etcètera. El sistema dotat d'un motor quàntic és capaç d'entrellaçar informació amb certa iniciativa, és capaç de predir més enllà dels denominats programes experts que simplement analitzen la informació mitjançant seqüències lògiques després de respostes. Alguns científics apunten que aquests nous sistemes quàntics seran capaços de reconèixer la veu i processar el llenguatge natural per aquesta flexibilitat 'tan humana'.

ROBOT AMB CAPACITAT D'ADAPTACIÓ

"En el cas d'entorns molt exigents i impacients, el resultat és que el robot quàntic es pot adaptar i sobreviure, mentre que el robot clàssic està destinat a defallir", expliquen G. Davide Paparo i Miguel A. Martín-Delgado, els dos investigadors de la UCM que han participat en l'estudi.

APRENENTATGE ROBÒTIC

El seu treball teòric s'ha centrat a accelerar de manera quàntica un dels punts més difícils de resoldre en informàtica: l'aprenentatge robòtic ('machine learning', en anglès), que s'utilitza per elaborar models i prediccions molt precises. S'apliquen també per conèixer l'evolució del clima, les malalties o en el desenvolupament dels motors de recerca per internet. "Construir un model és realment un acte creatiu, però els ordinadors clàssics no són bons en això --diuMartin-Delgado--. Aquí és on entra en joc la computació quàntica. Els guanys que aporta no són només quantitatius pel que fa a més velocitat, també són qualitatius".

ROBÒTICA QUÀNTICA I ROBOTS HUMANOIDES

Altres desenvolupaments en el camp de la robòtica humana s'acosten més al que anunciava la pel·lícula 'Blade Runner'. Aquells que visitin el museu de la ciència de Tòquio podran veure el grau de sofisticació de la humanització de robots (vegeu vídeo). Trufar la computació quàntica amb aquests robots d'aspecte humà farà que la visió del 2019 de la pel·lícula protagonitzada per Harrison Ford estigui més a prop que mai, tot i que encara queda molt per fer.
ELPERIODICO