19 de des. 2013

Catalunya constata un augment de temperatura mitjana de 0,2 graus per dècada des del 1950

CalorEl Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha constatat un augment de la temperatura mitjana a Catalunya de 0,2 graus centígrads per dècada des del 1950 fins al 2012, segons recull la sisena edició del Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics (Baic 2012).
L'anàlisi dels indicadors climàtics de l'organisme de la Generalitat assegura que aquest increment és "estadísticament significatiu", amb unes pujades dels termòmetres que a l'estiu són encara més marcades, fins a 0,33 graus per dècada.
L'informe aprecia també que la precipitació mitjana anual mostra una tendència a la reducció amb a prop d'1,7% menys de pluja cada dècada, fins a un 5,8% menys a l'estiu, tot i que aquestes dades no tenen rellevància estadística, necessita.
Alhora, el nivell del mar ha augmentat 3,6 centímetres en L'Estartit (Girona) entre 1990 i 2012, i la temperatura de l'aigua marina en els primers 50 metres de profunditat en la mateixa zona s'augmenta a una mitjana de 0,3 graus per dècada des del 1974.
L'onatge, al seu torn, mostra una tendència a l'alça en el nombre de dies amb el mar en calma o amb onades febles de menys de 0,5 metres d'altura, especialment marcat a la primavera i estiu.
L'informe de l'SMC ha realitzat els seus càlculs d'acord amb els índexs climàtics d'una vintena de sèries de temperatura repartides per tot Catalunya que aporten informació sobre l'evolució dels extrems climàtics, i que ratifiquen que el nombre de dies i nits càlids presenten tendències a l'alça.
A més, d'acord amb les dades de l'Observatori de l'Ebre des del 1905 i els de l'Observatori Fabra de Barcelona des del 1913, s'observa addicionalment una disminució de les nits fredes i una augment de nits tropicals, temperatures màximes i hores de sol efectives.

EUROPAPRESS