10 de des. 2013

Milers de persones ja ocupen l'estadi de Soweto per assistir al funeral de Mandela

Una dona plora a les grades de l'FNB de Soweto.Milers de persones canten i ballen desafiant la pluja i el mal temps a Johannesburg, on ja ocupen l'estadi FNB de Soweto per assistir al servei religiós oficial en memòria de l'expresident Nelson  Mandela.
Entonant cançons de lluita i fent sonar xiulets, milers de sud-africans omplen les grades, on alguns ja fa gairebé quatre hores que esperen que comenci la cerimònia. Inicialment estava previst que comencés a les 11.00 hora local (10.00 a Espanya), però s'ha endarrerit per la pluja i per la constant arribada de dignataris i famosos.
Les portes de l'estadi s'han obert a les 06.00 hora local per donar cabuda a les més de 90.000 persones que està previst que assisteixin a una cerimònia que durarà unes quatre hores.

PARLAMENTS D'OBAMA, ROUSSEF, CASTRO...

En la cerimònia prendran la paraula, entre altres, els presidents dels EUA, Barack Obama; el Brasil, Dilma Roussef; i Cuba, Raúl Castro, així com familiars i amics de Mandela.
"No és un dia de líders, és un dia contra la pobresa i l'opressió contra la qual va lluitar Mandela", va puntualitzar a Efe, no obstant, un dels assistents.
Gairebé cent caps d'Estat o de Govern participaran en l'ofici religiós per Mandela, que va morir dijous passat.
Les avingudes adjacents al recinte s'han tancat al trànsit, i tots els que vulguin anar a l'FNB ho hauran de fer amb mitjans de transport en comú habilitats per a l'ocasió.

DISCURS HISTÒRIC

A més de trobar-se en l'antic gueto negre de Soweto, on Mandela va viure durant anys, l'estadi va ser escenari el 1990 d'un dels primers discursos pronunciats després de sortir de la presó pel que va ser el pres polític més famós del món.
La cerimònia també tindrà ressò fora de l'FNB, a través de les gairebé cent pantalles que ho retransmetran en espais públics de tot el país i en tres estadis més de Johannesburg.

ELPERIODICO