3 de des. 2013

Les begudes energètiques alteren la funció del cor, segons un estudi

Las bebidas energéticas alteran la función del corazónEls adults sans que consumeixen begudes energètiques altes en cafeïna i taurina registren un augment significatiu de les taxes de contracció del cor una hora més tard, segons un estudi presentat en la reunió anual de la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA, en les seves sigles en anglès).
"Fins ara, no hem sabut exactament quin efecte tenen aquestes begudes energètiques en la funció del cor", va dir el resident de radiologia Jonas Dörner, de la secció d'Imatge Cardiovascular a la Universitat de Bonn, Alemanya, liderada per l'investigador principal de l'estudi, Daniel K. Thomas. "Hi ha preocupacions sobre els possibles efectes secundaris adversos dels productes sobre la funció del cor, especialment en adolescents i adults joves, però existeix poca o cap regulació de les vendes de begudes energètiques", alerta aquest expert.
Les begudes energètiques representen una indústria multimilionària que creix dia a dia. Encara que els adolescents i adults joves han estat tradicionalment els consumidors més importants, en els últims anys s'han iniciat en el seu consum més persones de tots els grups demogràfics.

TRIPLE DE CAFEÏNA QUE EL CAFÈ

Un informe del 2013 de l'Administració d'Abús de Substàncies i Serveis de Salut Mental nord-americana assenyala que als Estats Units, des del 2007 fins al 2011, el nombre de visites al servei d'urgències relacionades amb el consum de begudes energètiques gairebé es va duplicar, i va passar de 10.068 a 20.783. La majoria dels casos van ser en pacients de 18 a 25 anys, seguits dels de 26 a 39.
"En general, les begudes energètiques contenen taurina i cafeïna com a principals ingredients", va apuntar Dörner, i va subratllar que la quantitat de cafeïna és fins a tres vegades més alta que en altres begudes amb cafeïna, com el cafè o el refresc de cola. Segons aquest expert, es coneixen molts efectes secundaris associats amb un alt consum de cafeïna, incloent-hi freqüència cardíaca ràpida, palpitacions, augment de la pressió arterial i, en els casos més greus, convulsions o la mort sobtada.

RESSONÀNCIA MAGNÈTICA

Per a l'estudi, que està en curs, Dörner i els seus col·legues van usar imatges per ressonància magnètica cardíaca (MRI) per mesurar l'efecte del consum de begudes energètiques en la funció cardíaca en 18 voluntaris sans, entre ells 15 homes i tres dones amb una edat mitjana de 27,5 anys. Cada un dels voluntaris es va sotmetre a una ressonància magnètica cardíaca abans i una hora després de consumir una beguda energètica amb taurina (400 mg/100 ml) i cafeïna (32 mg/100 ml).
En comparació amb les imatges de referència, els resultats de la RM cardíaca una hora després del consum de la beguda energètica per part dels participants va revelar un augment significatiu dels pics de tensió i més pics de taxes de tensió sistòlica (mesuraments de la contractilitat) en el ventricle esquerre del cor, que rep la sang oxigenada dels pulmons i la bomba a l'aorta, que la distribueix en la resta del cos.

DURADA DELS EFECTES

"No sabem exactament com o si aquesta contractilitat cardíaca més alta té efectes en les activitats diàries o el rendiment esportiu", va reconèixer Dörner, i va afegir que es necessiten més estudis per entendre aquest mecanisme i determinar quant de temps dura l'efecte de la beguda energètica. Els investigadors no van trobar diferències significatives en la freqüència cardíaca, la pressió arterial o la quantitat de sang expulsada pel ventricle esquerre del cor entre l'examen inicial i el segon per MRI.
"Hem demostrat que el consum de begudes energètiques té un impacte a curt termini sobre la contractilitat cardíaca", sentència Dörner, que aconsella que els nens i les persones amb arítmies cardíaques conegudes evitin les begudes energètiques perquè els canvis en la contractilitat podrien desencadenar arítmies. També adverteix que es necessiten estudis addicionals per fer front als riscos que planteja el consum de begudes energètiques en combinació amb l'alcohol.
ELPERIODICO