26 de des. 2013

La CNMC proposa al Govern una pujada de la llum d'entre l'1,4% i el 2,9%

El diputat d'ICV, Joan Coscubiela.La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha recomanat avui al Govern dues fórmules per fixar de manera transitòria el component de l'energia dins de la revisió de la tarifa elèctrica, que signifcaria pujades finals d'entre el 1,4% al 2,9% per al gener, segons l'informe remès a l'Executiu i publicat a la pàgina web de l'organisme.
L'informe serà pres en consideració pel Govern, que, segons va anunciar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, decidirà al Consell de Ministres de demà el preu de la llum aplicable a partir de l'1 de gener i l'adopció d'un sistema aplicable "al llarg del 2014".

Dues opcions

La primera opció que planteja la CNMC en el seu informe de 10 pàgines utilitza com a referència el preu del mercat de futurs de l'últim trimestre, mentre que la segona consisteix a utilitzar com a referència els dos últims trimestres.
En cas que s'apliqui la primera fórmula, el cost estimat de l'energia per a la revisió del gener suposaria una alça del 7,26% i tindria com a conseqüència una pujada de la tarifa del 2,9%.
En cas que s'apliqui la segona opció i es prenguin els últims sis mesos com a referència, l'augment del cost de l'energia seria del 3,47%, i repercutiria en un increment final de la tarifa de l'1,4%. El Govern és el que s'ha de decantar ara per la fórmula que consideri més oportuna.
Les alternatives ofertes pel regulador contrasten amb el resultat de lasubhasta Cesur de dijous, que es va tancar amb un increment del 25,6% que hauria ocasionat una pujada de la tarifa al gener del 10,9%.

Mecanisme transitori

En l'informe, elaborat a petició del Govern, el regulador assenyala que aquestes dues opcions formen part d'un "mecanisme transitori" i detalla en paral·lel, de forma més elaborada, una proposta per fixar el preu de l'electricitat.
El mecanisme, assenyala, "hauria de respectar en la mesura que sigui possible" la fixació de preus prevista en el mecanisme vigent, de manera que no s'alterin les "expectatives de cobertura" dels comercialitzadors en el mercat lliure.
L'informe de la CNMC ha estat elaborat com a resposta a un escrit remès pel Govern el 20 de desembre, i ha estat aprovat pel ple de l'organisme en una reunió celebrada aquest dijous.
ELPERIODICO