Els que ho vegin (potser per televisió o per internet, perquè a la península Ibèrica no serà visible), que no se sorprenguin: un eclipsi ha tenyit la lluna de vermell aquest dimarts, entre les 6.53 i les 9.06 hores, en un fenomen conegut com a lluna de sang. La peculiaritat és que el d'avui ha estat el primer dels quatre eclipsis d'aquestes característiques que se succeiran durant els pròxims mesos, en el que es denomina eclipsi tetràedre. Només un d'ells, l'últim, que es produirà el 28 de setembre del 2015, serà visible des d'Europa. La previsió és que durant aquest segle XXI es produeixin set fenòmens més com aquest.
El color rogenc que la lluna adquireix quan és vista des de la Terra s'explica per l'efecte que exerceix l'atmosfera del planeta, que s'estén uns 80 quilòmetres més enllà del diàmetre terrestre i que actua com una lent, desviant la llum del sol. Mentre dura la refracció, els components blaus són filtrats per l'atmosfera, de manera que només deixa passar llum vermella que és la que es veu finalment reflectida per la lluna i la que li dóna una resplendor rogenca.
«Realment és un fenomen astronòmic insòlit, l'últim d'aquestes característiques es va produir fa una dècada i el pròxim no tindrà lloc fins al 2032», explicava ahir a la premsa Miquel Serra-Ricart, investigador de l'Institut d'Astrofísica de les Canàries (IAC). Els llocs on millor visibilitat hi ha hagut de l'eclipsi han estat Amèrica i Oceania, des d'on s'han transmès imatges a tot el món.
ELPERIODICO