Felip VI ha rebut aquest dijous de mans del seu pare el rei Joan Carles el faixí que el converteix en capità general de les Forces Armades, i li ha passat així el testimoni de cap suprem dels Exèrcits, condició inherent al càrrec de Rei, tal com estableix l'article 62 de la Constitució.
Aquest senzill acte, celebrat a la Sala d'Audiències del Palau de la Zarzuela, ha estat el primer del dia de la proclamació de Felip VI com a Rei d'Espanya, que després al Congrés dels Diputats jurarà el seu càrrec i pronunciarà el seu primer discurs com a cap de l'Estat.
El rei Joan Carles ha imposat emocionat el faixí al seu fill, també emocionat, i després s'han fet una abraçada. Felip VI s'ha dirigit després a saludar la seva família, començant per la reina Letícia, les seves filles --la Princesa d'Astúries i la Infanta Sofia--, la seva mare la reina Sofia, la seva germana la infanta Elena i el fill gran d'aquesta, Felipe Juan Froilán. La infanta Elena ha fet una reverència al nou Rei, així com també el nét gran dels Reis li ha mostrat respecte amb una inclinació de cap.
A l'acte han estat presents el ministre de Defensa, Pedro Morenés; el cap de l'estat Major de la Defensa, almirall Fernando García Sánchez; i els caps d'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, general Jaime Domínguez Buj; de l'Exèrcit de l'Aire, general Javier García Arnaiz; i de l'Armada, almirall Jaime Muñoz Delgado; així com el director de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa.
Amb el faixí el nou monarca completa l'uniforme militar que portarà durant tot el dia. L'uniforme, de gran etiqueta de l'Exèrcit de Terra, consta d'una guerrera blau amb tirella i punys blancs, pantaló blau, sabates i mitjons negres, guants blancs, gorra de plat blau i condecoracions, a més del faixí de capità general.
El faixí és una peça que només porten els generals en els seus uniformes i s'imposen en les cerimònies d'ascens. Els que porten en els seus uniformes els generals de les Forces Armades són tots iguals i el que els distingeix són els entorxats. El capità general és l'únic que porta cinc entorxats.
L'EXCEPCIÓ DE GUTIÉRREZ MELLADO
Així, només Joan Carles I i Felip VI han portat en els seus uniformes un faixí amb cinc entorxats, a excepció de l'exministre de Defensa Manuel Gutiérrez Mellado, a qui a començament dels noranta se li va concedir el títol honorífic de capità general i, per tant, també va poder tenir un faixí d'aquestes característiques.
Les primeres notícies que existeixen de l'ús de les bandes i faixes utilitzades per l'Exèrcit espanyol es remunten a l'època de les guerres d'Itàlia, al segle XVI, si bé la seva representació iconogràfica que arriba fins als nostres dies es recull de gravats, quadres i documents pertanyents al regnat de Felipe IV.
Amb l'arribada del segle XIX, concretament el 1815, es va regular l'ús de les faixes de generals, determinant la forma de les borles, que gairebé sense variacions ha arribat fins a avui dia. Uns anys després, el 1844, es va suprimir l'ús de les faixes de qualsevol tipus que no fossin les de general o d'Estat Major.
La legislació més recent sobre aquest aspecte de la uniformitat militar és una ordre ministerial del 14 de març de 1985, quan es va suprimir la faixa per a mitja gala, i una altra del 12 de desembre del 1989, que disposava que la faixa fos única per a gala i diari, de punt de seda encarnada, amb borles de fil d'or, serrells de seda vermella i entorxats de feina.
EUROPAPRESS