El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha recolzat el "dret a l'oblit" defensat per Espanya a l'assenyalar que els motors de recerca com Google han de retirar els enllaços a informacions publicades en el passat si es comprova que perjudiquen un ciutadà i ja no són pertinents.
"Si, arran de la sol·licitud de la persona afectada es comprova que la inclusió d'aquells enllaços a la llista és incompatible actualment amb la directiva (de protecció de dades personals), la informació i els enllaços que figuren a la llista s'han d'eliminar", ha afirmat el Tribunal amb seu a Luxemburg en un comunicat.
La decisió, que xoca amb el dictamen previ elaborat per l'advocat del tribunal, Nilo Jäaskinen, respon a una consulta plantejada per l'Audiència Nacional espanyola a propòsit de la demanda d'un ciutadà, el pèrit cal·ligràfic gallec Mario Costeja, a qui li havia donat la raó l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) però a qui Google es negava a retirar un enllaç que considerava lesiu per als seus interessos.
Costeja havia recorregut a l'AEPD perquè cada vegada que algú buscava el seu nom a Google hi apareixia vinculada una pàgina d'un diari espanyol en què un anunci oficial notificava l'embargament d'una de les seves propietats. Costeja, que esgrimia que era una qüestió ja solucionada relacionada amb un divorci, demanava a Google que retirés el vincle.
El buscador s'hi va negar sempre per entendre que no podia "censurar una informació veraç".
ELPERIODICO