Diversos milers de persones --50.000, segons els sindicats-- es manifesten des del migdia pel centre de Barcelona amb motiu delPrimer de Maig, Dia Internacional del Treball, en una convocatòria en què les centrals sindicals volen reivindicar llocs de treball de qualitat, el final de les polítiques d'austeritat i un canvi de les polítiques econòmiques que permeti reduir l'atur, la precarietat laboral i les desigualtats socials. Per aquest motiu, animen els treballadors a votar en les pròximes eleccions europees, el dia 25, perquè hi hagi un canvi en la composició del Parlament Europeu i perquè això es reflecteixi després en les polítiques socials.
La marxa, que ha arrencat a les 12.00 hores, a la plaça d'Urquinaona, i acabarà a la plaça de la Catedral, passant per Via Laietana, transcorre en un ambient festiu, i porta per lema '¡Contra la pobresa laboral i social! Més llocs de treball, més convenis i més salaris'. Hi ha molts treballadors d'empreses afectades per tancaments i retallades de plantilla, com Alstom, Panrico i Bosch, i també grups sectorials, com metges i personal sanitari, del món de l'ensenyament i bombers.
Líders sindicals i polítics
A la capçalera hi ha els líders sindicals d'UGT i CCOO de Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego. També hi ha ant el líder del PSC, Pere Navarro, a qui moltes persones s'han acostat per preguntar-li com es trobava després de l'agressió que va patir per una dona el cap de setmana passat. Tampoc hi ha faltat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, o el d'ICV-EUiA, Joan Herrera, entre altres representants polítics.
El manifest sindical que es llegirà a l'acabar la marxa denuncia que l'elevada taxa de desocupació encara és el principal problema de Catalunya i, a més, critica que la reforma laboral aprovada pel Govern central ha facilitat la destrucció d'ocupació, les rebaixes de salari i l'empitjorament de les condicions de treball de la població.
Problema de la desocupació
El lema de les manifestacions a Catalunya fa referència al problema enquistat de l'elevada desocupació i a la degradació de les condicions de treball dels que tenen feina. CCOO i la UGT han convocat de forma conjunta cinc manifestacions a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa, mentre que els sindicats USOC i CGT tenen els seus propis actes reivindicatius a la capital catalana.
Entre les reivindicacions pròpies de la comunitat, hi ha el desbloqueig de centenars de convenis caducats o a punt de perdre la seva vigència {pel} final de la pròrroga indefinida que s'aplica des de l'aprovació de la reforma laboral. Els dies previs al Primer de Maig, va quedar {tancat} el conflicte del conveni col·lectiu del sector del metall de la demarcació de Barcelona, {en què} es va arribar a un acord sobre un calendari per pagar els endarreriments salarials reconeguts per una sentència judicial.
A més, els sindicats majoritaris s'han aliat amb les assemblees d'aturats de Catalunya per constituir un front comú contra la reforma del Servei {d'Ocupació} de Catalunya ({SOC}), que consideren que suposa una privatització d'alguns serveis que se subcontractaran a agències privades de col·locació.
ELPERIODICO