El clàssic joc de mans "Pedra, paper o tisora ", que serveix per decidir de forma atzarosa qui farà alguna cosa poc desitjable, no es basa en l'elecció aleatòria d'entre tres possibilitats, sinó que hi ha un patró de comportament. Els jugadors escullen condicionats pel resultat de la partida immediatament anterior, convertint en previsible la seva jugada i proporcionant un avantatge guanyadora al seu rival. Aquesta és la conclusió d'un recent estudi matemàtic, l'objectiu era indagar sobre la influència de la psicologia humana en una activitat recreativa basada, teòricament, en la sort.
D'origen oriental i inspirat en les tècniques de lluita de les arts marcials, el popular joc consta de tres opcions, pedra, paper i tisora , que vencen i són vençuts mútuament, de manera que totes elles tenen les mateixes probabilitats de ser escollides en cada ronda ( un terç ). Per aquesta raó i segons la teoria clàssica de jocs, els jugadors guanyarien assignant les seves opcions completament a l'atzar, a fi de resultar imprevisibles i que els seus rivals no puguin anticipar als seus moviments, patró conegut com l'equilibri de Nash. Els científics intuïen, però, que sota la mecànica del joc subjeien patrons de comportament, ja que el cervell humà no aconsegueix actuar amb absoluta aleatorietat.
Per aclarir, els investigadors, pertanyents a la Universitat de Zhejiang (Xina ), van convocar una competició en què van participar 360 individus, incentivats a més per una retribució monetària proporcional al nombre de victòries. Els resultats de l'observació van mostrar una tendència a repetir les jugades guanyadores, ia canviar les jugades perdedores seguint com a patró el nom del joc ( pedra - paper - tisora ). Així , quan els jugadors treien " pedra" i guanyaven, tornaven a treure " pedra " en les següents rondes amb més freqüència del que s'esperaria a l'atzar. En el cas contrari, que treien " pedra" i perdien , solien optar pel "paper " en les rondes successives. Aquesta estratègia de joc ha estat denominada com "resposta condicionada".
En vista dels resultats, per sortir victoriós n'hi hauria prou amb evitar aquest patró. És a dir, si som capaços de superar la necessitat de repetir d'una jugada en cas de guanyar i de canviar-la cada vegada que es perdi, podrem desconcertar al nostre rival i vèncer en un major nombre d'ocasions.
MUYINTERESANTE